Çok Bulutlu

19°C
Konya

Türkiye'de de gözlemlenebilecek! 25 Ekim'de kısmi Güneş tutulması gerçekleşecek

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin (TUG), 'Gök Olayları Yıllığı'na göre 25 Ekim'deki kısmi güneş tutulması Türkiye'den de izlenebilecek.
Türkiye'de de gözlemlenebilecek! 25 Ekim'de kısmi Güneş tutulması gerçekleşecek
Kayıt Tarihi: 03.10.2022 08:45 - Son Güncelleme: 28.03.2024 18:45
YAZI
A

2022'nin ikinci Güneş tutulması 25 Ekim'de Türkiye dahil Kuzey Yarım Küre'de yer alan birçok ülkeden izlenebilecek. Bu yılın ilk güneş tutulması Mayıs ayında gerçekleşmiş ancak tutulma yalnızca Güney Yarım Küre'de yer alan ülkelerden izlenebilmişti.

Tutulma, Dünya ile Güneş arasından Ay geçtiğinde, Dünya'ya gelen Güneş ışığının tamamen veya kısmen engellenmesiyle meydana geliyor. Ay, Dünya'dan çok daha küçük olduğundan ve bu nedenle de Dünya'ya gölgesi sınırlı alana düştüğünden dolayı güneş tutulmaları tüm Dünya'dan görülemiyor.

YILIN İKİCİ GÜNEŞ TUTULMASI TÜRKİYE'DEN DE İZLENEBİLECEK

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin 'Gök Olayları Yıllığı'na göre 25 Ekim'de gerçekleşecek kısmi güneş tutulması, Türkiye'den gözlenebilecek.

Tutulma Türkiye saati ile 12.40-15.05 arasında gerçekleşecek. Tutulmanın maksimum evresi ise saat 13.50'de gerçekleşecek.

Kısmi güneş tutulmasında Güneş, hilal şeklinde görülecek.

Güneş, Kuzey Yarım Küre'yi aydınlatırken Ay'ın, Güneş'i yaklaşık yüzde 82 kapatmasıyla tutulma gerçekleşecek.

Tutulma en iyi Rusya'dan izlenebilecek. Rusya'ya düşen güneş ışığının yaklaşık yüzde 80'ini Ay engelleyecek. Bu oran Çin'de yüzde 70'i, Norveç'te yüzde 63'i ve Finlandiya'da yüzde 62'yi bulacak.

ÇIPLAK GÖZLE İZLENMEMESİ GEREKİYOR

TÜBİTAK tarafından yapılan açıklamada vatandaşlar uyarılarak "Bu bir tam güneş tutulması olmadığı için çıplak göz veya herhangi bir optik cihaz ile izlenemez. Mutlaka özel filtreli tutulma gözlüğü veya filtresi kullanılmalıdır. Aksi takdirde gözde körlükle sonuçlanacak kalıcı hasar oluşabilir" ifadelerine yer verildi.

ETİKETLER:

YORUM YAP

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler