16°C
Konya

Tarımsal Üretimin Sürdürülebilirliğinin Türkiye Açısından Önemi

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkanı Burak Kırkgöz ,Kobi Konya okurları için kaleme aldı
Tarımsal Üretimin Sürdürülebilirliğinin Türkiye Açısından Önemi
Kayıt Tarihi: 28.11.2023 08:58 - Son Güncelleme: 28.04.2024 14:19
YAZI
A

Tarım tarihi insanlık tarihi ile başlar. Tarımın yapısal özellikleri itibariyle iklime doğa olaylarına ve toprağa bağlı olarak gerçekleşmesi beraberinde bir takım sorunları getirmektedir. Bu zorlu şartlarda üretimin gerçekleştirilmesi ve sanayi ile entegre olarak ilerlemesi gerekmektedir. Tarım, toplumların gıda ihtiyaçlarını karşılaması, istihdam kaynağı olması, sanayiye hammadde temini, ihracata yaptığı katkı, tarımsal piyasalarda istikrarı sağlaması, GSMH’deki payı, sosyo-ekonomik boyutu ve son yıllarda tüm ülkeleri etkileyen küresel salgın hastalıklar ve savaşlardan dolayı dünyada önemi gün geçtikçe artmaktadır. Dünyada sıcak ve soğuk savaşların sonucu tarımsal ürünlere ulaşımda yaşanan tedarik sorunu tarımsal üretim ve arz güvenliği, ülkelerin birincil hedefleri arasına girmiştir. Yaşanan bu süreçte sürdürülebilir tarımsal üretimi, yeterli ve güvenilir gıdaya erişimi, kırsal kalkınmayı ve rekabet edilebilirliği sağlayacak politikalar geliştirilerek tarım sektöründe faaliyette bulunan işletmelerin refah düzeyini artırılması hız kazanmıştır.

Türkiye’de tarımın sosyal, ekonomik ve çevresel boyutlarda sürdürülebilirliğini sağlamak ve kalkınma politikalarını gerçekleştirebilmek için tarım sektöründe faaliyette bulunan işletmelerin ekonomik yapısının iyileştirilmesi sürdürülebilir rekabetçi bir bir üretim yapısına sahip olmak anlamı taşımaktadır. Tarım sektöründe faaliyet gösteren işletmeler teknolojik ve bilimsel yönden desteklenerek günümüz koşullarına uyum sağlaması daha verimli ve sürdürülebilir üretimin gerçekleştirmesi anlamı taşımaktadır.

Kırsal alandaki işletmelerin rekabet gücü, sürdürülebilirlik, tarımsal üretim, gıda tedariki, bölgesel kalkınma, köyden kente göçün engellenmesi, kırsal refahın artırılması, su kaynaklarının etkin kullanılması, toprak yapısının bozulmaması için işletmelerin ekonomik, teknolojik ve bilimsel yönden desteklenmesi gerekmektedir. Özellikle küçük ölçekli işletmeleri destekleyerek teknolojiye erişimlerinin desteklenmesi işletmelerin sürdürülebilirliği ve verimliliğinin artırılması için teknolojiye sahip olması sağlanmalıdır. Dünyanın globalleşmesi ile rekabetçi işletmeler oluşturmak için Kamu kurumları, STK’lar, Üniversiteler ile tarım işletmelerinin daha fazla iş birliği yaparak ülkemizin tarımsal gücünün artırılması sağlanmalıdır.

ETİKETLER:

YORUM YAP

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler