Çok Bulutlu

22°C
Konya

Reflü nedir? Reflü nasıl geçer?

Reflü nedir? Reflü nasıl geçer?
Kayıt Tarihi: 03.05.2019 14:56 - Son Güncelleme: 13.04.2024 01:02
YAZI
A

Reflü, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması nedeni ile oluşan bir hastalık olarak ifade edilebilmektedir. Reflü günlük hayatı olumsuz etkileyerek çeşitli hastalıklara sebep olmaktadır. En çok mide yanması şeklinde ortaya çıkan reflü nasıl geçer? Reflü tedavisi nasıl olmalıdır? Reflüye ne iyi gelir? İşte cevabı...

Günlük hayatı olumsuz etkileyen ve mide yanmasıyla ortaya çıkan reflü özellikle kadınlarda daha sık görülmektedir. Reflü, tedavisi mümkün olan bir hastalık çeşididir. Reflü çeşitli hastalıklara sebep olabilmektedir. Peki reflü nasıl geçer? Reflüyü geçirmenin yolları nelerdir? İşte cevabı...

REFLÜ NEDİR?

Reflü, Gastro Özofageal Reflü hastalığı olarak da isimlendirilir. Mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması nedeni ile oluşan bir hastalık olarak ifade edilebilmektedir. Yetişkin insanların yaklaşık %20'sinde reflü hastalığı görülmektedir. Mide boşalım bozuklukları ve yemek borusunun hasar görmesi bu hastalığı tetikleyen en önemli nedenler arasında gösterilebilmektedir.

Yaşlılarda ve çocuklarda reflü hastalığı görülmesi ciddi sağlık sorunları ile karşılaşılabilmesine neden olabilmektedir. Kadınlarda çok sık görülmesine karşın erkeklerde de bu hastalığın görülme sıklığı oldukça fazladır. Mide reflüsü kişinin yaşam kalitesinin düşmesinde oldukça kötü bir etkiye sahiptir.

REFLÜNÜN SEBEP OLDUĞU HASTALIKLAR:-

-Çocuklarda fiziksel gelişimin durmasına
-Yemek borusu iltihabına
-Zatürreye
-Bronşit ve astım gibi solunum yolu hastalıklarına
-Anemiye
-Sindirim kanalı bozukluklarına

REFLÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hazımsızlık, yeme borusunda yanma ve ekşime şeklinde ilk reflü belirtileri kişide baş göstermektedir. Reflü rahatsızlığı en çok midenin yanması şeklinde baş göstermektedir. Boyunda omuzda, kolda hatta kalbe yakın bir yerde ağrıların artması şeklinde de reflü belirtileri görülebilmektedir. Bu belirtiler tamamen kişiye bağlı olarak farklılıklar gösterebilmektedir.

Kişi midede yanma dışında oluşan ağrıları nedeniyle bir doktora başvurabilir. Genel olarak göğüs kısımlarında ağrılar ile karşılaşan hastaların %50'sinin reflü olduğu anlaşılmıştır.

Diğer reflü belirtilerini ise şu şekilde sıralamak mümkündür; ağızdan ekşi su gelmesi, boğazda kötü bir tadın hissedilmesi, karında şişkinlik, hıçkırık, gıcık hissi, ses kısıklığı ve astım nöbetleri bu hastalığın belirtileri arasında gösterilebilmektedir.

Yukarıda saymış olduğumuz Reflü belirtileri genellikle hasta kişilerde yatarken görülmektedir.

REFLÜ NASIL GEÇER? TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Reflü tanısı yapılırken şu yöntemlerden faydalanılır;

Gastroskopi
Mide Boşalım Sintigrafisi,
pHmetri
Baryumlu Grafi
Manometri
Antroduodenal Manometri
Empedans pHmetri
Empedans Manometri
Reflü tedavisi ise 2 şekilde gerçekleştirilmektedir. Birincisi ilaç tedavisi ile ikincisi ise cerrahi müdahaleler ile geçmektedir. İlaç tedavileri genel olarak hastalığın çok ciddi olmadığı boyutlarda tavsiye edilir. Asit oluşumunu engelleyici mide koruyucu ilaçlar verilerek reflü tedavisi başarı ile gerçekleştirilebilir.

Diğer bir yöntem olan cerrahi tedavi yöntemi hastalığın ileriki safhalarına gelmiş hastalar için önerilmektedir. Cerrahi müdahale ile mide ile yemek borusu arasında ki kaslar kuvvetlendirilir. İlaç tedavisinden sonuç alınamadığı zamanlarda tercih edilen bu tedavi yöntemi mide fıtığı sorunları yaşayan kişiler için de önerilmektedir. Reflü hastası ilaç kullanmayı sevmiyor ve bunu reddediyorsa ameliyat ile ilgili olarak bir takım detaylar paylaşıldıktan sonra hasta cerrahi müdahale ile de tedavi edilebilmektedir. Kısaca reflü tedavi edilebilir bir hastalıktır. Aynı zamanda kronik olarak tedavi sürecinden sonrada hastada görülebilmektedir.

Ayrıca bu tedavi yöntemlerinin yanı sıra yaşam tarzında bir takım değişiklikler ve endoskopik tedavi yöntemleri ile reflü hastalığından kurtulabilmek mümkündür. Aşağıdaki tavsiyelerimizi okuyarak reflüye iyi gelen tavsiyelerimizden yararlanabilirsiniz.

REFLÜYE NE İYİ GELİR?

Reflü hastalığı çağımızın ciddi sağlık sorunları arasında gelmektedir. Bu hastalığı bir takım önlemler alarak engellemek mümkündür.

İşte reflüye iyi gelen öneriler;

-Öncelikle fazla yemek yemekten kaçınılmalıdır.
-Yatarken yüksek yastık kullanılmalıdır.
-Az ama sık sık yemek yenmelidir.
-Yağlı besin tüketiminden kaçınılması gerekmektedir.
-Yiyeceklerin yavaş bir şekilde çiğnenerek yenmesi oldukça önemlidir.
-Çikolata ve benzeri abur cuburlardan kesinlikle kaçınılması gerekmemektedir.
-Kafeinli yiyeceklerin tüketiminden kaçının. Kahve ve çay gibi sıcak içeceklerin tüketimini mümkün olduğunca azaltın
-Aynı zamanda alkol, kola, meyve suyu gibi içeceklerin tüketimini de tamamen azaltın.
-Çok baharatlı yemek tüketiminden kaçının
-Yatmadan yaklaşık olarak 2 saat öncesinden mideye besin girişinin olmamasına özen gösterin
-Sigara ve diğer tütün ürünlerinin tüketimini azaltın
-Stresten ve heyecandan mümkün olduğunca uzak durun
-Standart bir kiloda olmaya dikkat edin yani kilolu bir yapıda olmaktan kesinlikle kaçının
-Dar giyişiler giymekten kaçının
-Son tavsiyemiz ise yemek aralarında sıvı tüketmeyin.

Reflüye iyi gelen yiyecekler ise şunladır; Elma, muz, fasulye, haşlanmış patates, brokoli, havuç, lahana, haşlama tavuk, beyaz peynir, esmer pirinç, yulaf, mısır ekmeği, soya peyniri, yumurta ve balık gibi yiyecekler reflüye oldukça fayda sağlamaktadır.

Kısaca reflü tedavi edilebilir bir hastalık çeşididir. Yukarıda saymış olduğumuz tavsiyelerimizi dikkate alırsanız bu hastalığı zorlanmadan atlatabilmeniz mümkün olmaktadır. Ayrıca bu konuda uzmanlaşmış hekimlerden tanı ve tedavi ile ilgili olarak önemli yardımlar alınması halinde çok zorlanmadan bu hastalıktan kurtulabilmek mümkündür.

ETİKETLER:

YORUM YAP

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nöbetçi Eczane

Benzer Haberler

Kategorideki Diğer Haberler