Çok Bulutlu

12°C
Konya

Normalleşmede esnafın beklediği formül bulundu

Normalleşmede esnafın beklediği formül bulundu
Kayıt Tarihi: 01.03.2021 04:53 - Son Güncelleme: 23.03.2024 03:10
YAZI
A

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu’nun takip ve önerileri doğrultusunda alınan kovid-19 tedbirlerine ilişkin tüm Türkiye’nin kilitlendiği 2 ana konu var. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlık edeceği yeni kabine toplantısında gözler Yüz yüze eğitim ve kafe, lokanta, restoranların açılmasıyla ilgili normalleşme kararlarında olacak. Vaka artışları nedeniyle ertelenmek zorunda kalınan açılışlar için yeni bir formül masada. İşte kabine gündeminden kritik son dakika gelişmeleri

Normalleşmeye ilişkin Cumhurbaşkanlığı kabinesinin gündeminden son dakika detaylarına SABAH ulaştı. Normalleşme planı kapsamında açılacak olan iş yerleri ve yüz yüze eğitimle ilgili alınacak kararlar için gözlerin çevrildiği Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nden nasıl bir açıklama yapılacağı merakla beklenirken özellikle yemek sektöründeki esnafın beklediği müjdeli haber için yoğun mesai harcanıyor.

Bu kapsamda vakalar nedeniyle ertelenen açılışlara ilişkin bir formül daha üretildi. İşte kabinenin gündeminden edinilen son dakika bilgileri;

SON DAKİKA POZİTİF KORONAVİRÜS VAKA TAKİBİNİ KOLAYLAŞTIRACAK FORMÜL

Kovid-19'la mücadele sürecinde yeni normalleşmeye geçilirken tedbir elden bırakılmayacak. Restoran ve kafelerin pozitif vaka takibini kolaylaştıracak şekilde açılması gündemde. Pek bu sistem nasıl işleyecek? İşte kabine gündemi ve detaylar;

BAŞKAN ERDOĞAN KABİNEYİ TOPLUYOR

Başkan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak Cumhurbaşkanlığı Kabinesi ikinci kez yeni normale geçişin yol haritasını belirleyecek.

AŞILAMA TÜM OLUMSUZLUKLARIN KARŞISINDA

Vakalar sık sık artışa geçerek ilgili kurul ve bakanlıkların işini zorlaştırsa da koronavirüsle mücadelede en büyük silah olan aşılama oranlarının da artması ile kısıtlamalarda esnekliklerin etap etap uygulamaya geçirilmesi düşünülüyor.

ANKARA VE İSTANBUL'DA YASAKLARIN KALKMASI ZAMAN ALACAK GİBİ

Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlerde hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamaların kaldırılmasının mart ayının ikinci yarısına bırakılacağı konuşuluyor.

EN SON BAR VE GECE KULÜPLERİ: Kısıtlamalarda en son esnetmenin ise bar ve gece kulüplerinde olması planlanıyor. Buraların ancak Haziran ayı ile birlikte açılmasının mümkün olabileceği belirtiliyor.

KRİTİK EŞİK 20 BİN: Türkiye açısından kritik eşit günlük vaka sayısında 20-25 bin olarak kabul ediliyor. Bu sayısı geçmesi halinde sağlık sistemi hastalara hizmet vermekte zorlanandaysa başlıyor. Kısıtlama ve esnetme kararlarının bölgelerde alınmasının vaka sayısının çok yükselmesini önleyeceği öngörülüyor. Mutant virüslerde bulaş hızlı olsa da hastalık ağır seyretmiyor.

65 yaş ve üstü aşılama tamamlandığında varyant virüs yayılsa bu gruplar etkilenmeyecek. Bu da yoğun bakımlarda yığılma olmayacağı anlamına geliyor.

 

YOĞUN BAKIM ÜNİTELERİNDE KORONAVİRÜS HASTALARININ DURUMU: Şu anda yoğun bakımların yüzde 50'si dolu. Bunun da yarısını Kovid 19 tanılı hastalar oluşturuyor.

MUTANT VİRÜS İÇİN ÇİFT TEST: Mutant virüslerin hızla tespiti için Türkiye genelindeki laboratuvar sayısı arttırıldı. Testlerin garanti olması için alınan numuneler Ankara'ya da gönderiliyor. Böylece test iki kez yapılmış oluyor.

ESNEMEDE İKİ ENDİŞE: Esneme kararlarının illere göre alınması iki endişe neden oldu. Bunlardan ilki kısıtlamaların kaldırıldığı ile komşu illerden akın yaşanması. Bunun önlenmesi için sınırda kontrollerin de arttırılması, denetim iyi yapılması hatta HES kodu istenmesi üzerinde duruluyor. İkincisi ise il yönetimlerinin esneme için esnaf başta olmak üzere çeşitli kesimlerden talep gelmesi.

AÇILMAYA EN YAKIN OLAN İLLER

Hakkari, Muş, Batman, Iğdır ve Şırnak gibi vaka sayısı yüz binde 10'un altında olan iller maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyarak açılabilecekler. Ancak sıkı takip edilecekler. 14 günlük takip sonrasında korona virüsü vaka sayılarında artış olursa bu illerde yeniden kapanma olabilecek.

BAKAN FAHRETTİN KOCA DUYURMUŞTU; İŞTE NORMALLEŞME KATEGORİLERİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca konuya ilişkin daha önce yaptığı açıklamada, illerin risk durumlarına göre mavi, sarı, turuncu ve kırmızı renklere ayrılacağını ve risk hesaplamalarının da vaka sayılarına göre belirleneceğini aktarmıştı. O kriterler şöyle olacak:

İşte belirlenen renk kodları;

Düşük kademeler

DÜŞÜK KOVİD RİSKİ (MAVİ): Yüz binde 10'un altında vaka görülen iller

ORTA KOVİD RİSKİ (SARI): Yüz binde 11-35 arası vaka olan iller

Yüksek kademeler;

YÜKSEK KOVİD RİSKİ (TURUNCU): Yüz binde 36-100 arası vakası bulunan iller

ÇOK YÜKSEK KOVİD RİSKİ (KIRMIZI): Yüz binde 100'ün üstünde vaka seyri görülen iller

KABİNEDE İKİNCİ KRİTİK GÜNDEM: YÜZ YÜZE EĞİTİM

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi sürekli ertelenmek zorunda kalınan okulların açılması ve yüz yüze eğitime ilişkin de kararı il hıfzıssıhha kurullarına bırakan düzenlemeyle ilgili bir görüşme daha gerçekleştirecek. Konuyla ilgili bundan sonraki sürecin karışıklık olmayacak şekilde vatandaşın da takibini kolayca yapabileceği bir formül ile ilan edilmesi bekleniyor.

BAKAN ZİYA SELÇUK'TAN DA AÇIKLAMA GELDİ

Konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da bir açıklama yaptı. Açıklamasında "Okulların açılma takviminde yaşanan bir günlük erteleme için tüm öğrenci ve velilerimizden özür dilerim. Bazı illerimizde son birkaç günde tespit edilen hızlı vaka artışı tekrar değerlendirme zorunluluğunu doğurmuştur. Sağlık önceliğimiz. Sabrınız ve anlayışınız için teşekkür ederim" dedi.

RESTORAN VE KAFELER İÇİN ESNAFIN BEKLEDİĞİ FORMÜL BULUNDU; KABİNEDE GÖRÜŞÜLECEK

Restoran ve kafelere müşteri listesi tutma zorunluluğu getirilmesi de gündemin ilgi çeken başlıklarından. Mekanlara girişte listenin tutulması pozitif bir vakanın olduğu saatlerde kafe ya da restoranda bulunan diğer kişilere hızla ulaşılmasını ve izole edilmelerini sağlayabilecek.

Özellikle çabuk bulaşan mutant virüsler ile mücadelede temaslılara ulaşmak önem kazanıyor.

ZÜBEYDE YALÇIN- SABAH

 

ETİKETLER:

YORUM YAP

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nöbetçi Eczane

Benzer Haberler

Kategorideki Diğer Haberler