Konya’daki bu yere dokunanlar pişman oluyormuş: Nedeni şoke ediyor!

Konya’nın Akşehir ilçesinde yer alan ve günümüzde Emirgazi Kalesi olarak bilinen Arısama Kalesi, dağın en yüksek noktasına konumlanmış ve çevresini tamamen gözetleyebilecek stratejik bir yapıya sahiptir. Kale surlarının büyük bölümü günümüzde yıkılmış olsa da bazı bölümler hâlâ iki metreye kadar ulaşan yüksekliğiyle ayakta durmaktadır.
LUVICE HİYEROGLİF YAZITLARI VE IV. TUTHALYA İZLERİ
Kalenin altarlarında dört adet Luvice hiyeroglif yazıt bulunuyor. Bu yazıtlardan birinde IV. Tuthalya’nın ismi geçmekte. Bu durum, Emirgazi’nin Hitit Dönemi’nde Tuthalya’nın hâkimiyet sınırları içinde yer aldığını göstermektedir. Yazıtlardan biri şu ifadeleri içeriyor:
"Kutsal dağı taht yaptım (ve) ben (bu) zafer anıtlarını yerleştirdim ve ben kendim için bu sunağı öne yerleştirdim."
Yazıt, ayrıca kurban sunumlarıyla ilgili talimatlar veriyor ve bu ritüellerin yerine getirilmemesi durumunda tanrısal cezalar uygulanacağından bahsediyor. İlginç bir şekilde, yazıtların tahrip edilmesi veya yok edilmesi halinde beddua ve lanetler öngörülüyor; bu tür lanetler özellikle Asur kitabelerinde görülmekte ve Emirgazi yazıtlarındaki benzer ifadeler büyük önem taşıyor.
DEMİR ÇAĞI’NDAN BİZANS’A TARİHSEL YOLCULUK
Arısama Kalesi, Demir Çağı’nda Tabal Krallığı hakimiyetindeydi. Antik Çağ’da bölge Kapadokya egemenliği altına girdi. Bizans Dönemi’nde ise Emirgazi ve çevresi “Adristama (Arısama)” olarak tanımlanmıştır. Böylece kale, Hititlerden Bizans’a uzanan uzun bir tarihi sürecin izlerini taşımaktadır.
YORUM YAP
Sektörün öncü markası Küçük Group Elevex Konya’da sahne alıyor
Konya Enerjide Türkiye Şampiyonu!
Medova Hastanesi’nde Taciz Skandalı: Mağdur Sekretere "Ses Kaydı" Davası!
Yer Konya... Vicdanları sızlatan karar Yargıtay’dan döndü
Konya’da zamanın durduğu han: 1200’lerden kalan sır halen çözülmedi
Konya’da çoğu kişinin daha önce adını duymadığı baraj: Yapım amacı şaşırttı!
Konya’da Mavi Boğaz Kanyonu doğaseverleri ağırlıyor: Sörf yapmak isteyenlere burayı görmelisiniz!

