Konya’daki bu yer bir gecede yok oldu

Konya’nın Meram ilçesinde bir dönem önemli tarihi yapılar arasında gösterilen Nalıncı Baba Türbesi, bugün yalnızca arşiv kayıtları ve eski anlatımlarda yer alıyor. Selçuklu dönemine ait olduğu belirtilen türbenin izlerinin zamanla tamamen ortadan kaybolduğu ifade ediliyor.
Dönemin önemli yerleşim alanlarından biri olan Kürkçü Mahallesi’nde, günümüzde ise Şükran Mahallesi sınırlarında bulunduğu belirtiliyor. Alâeddin Caddesi üzerindeki türbenin, Selçuklu mimarisinin dikkat çeken örneklerinden biri olduğu kaydediliyor.
TÜRBENİN KONUMU YILLARCA TARTIŞILDI
Tarihi kaynaklarda Nalıncı Baba Türbesi’nin yeriyle ilgili farklı bilgiler yer alıyor. Bazı kayıtlarda yapının Rehber-i Hürriyet Mektebi’nin güney kısmında bulunduğu aktarılırken, tapu kayıtlarında ise Meram ilçesi sınırlarında belirli ada ve parsel bilgileriyle geçtiği belirtiliyor.
Kare planlı olarak inşa edilen türbenin taş ve tuğla malzemeyle yapıldığı, üzerinin ise tuğla kubbeyle örtüldüğü ifade ediliyor. İç bölümde Selçuklu çinileriyle süslü bir sandukanın bulunduğu ve yapının zaman zaman mescit olarak kullanıldığı bilgisi de kaynaklarda yer alıyor.
GECE YIKILDIĞI İDDİA EDİLİYOR
Tarihi kayıtlara göre Nalıncı Baba Türbesi’nin 1927 yılında gece saatlerinde gerçekleştirilen bir müdahaleyle yıkıldığı öne sürülüyor. Dönemin belediye yetkililerinin yapının korunması için girişimlerde bulunduğu ancak sürecin engellenemediği belirtiliyor.
Yapıya ait bazı mimari parçaların daha sonra müzeye taşındığı ifade edilirken, bugün türbenin bulunduğu alanda modern yapıların yer aldığı görülüyor. Nalıncı Baba Türbesi, Konya’nın kaybolan tarihi mirasları arasında dikkat çeken yapılar arasında gösteriliyor.
YORUM YAP
Konya'da Kurban Bayramı için tedbirler alındı
CHP'deki savaş Konya'ya da sıçradı! Milletvekili ve Kılıçdaroğlu'nun fotoğrafını kaldırdılar
Başkan Altay: “1 Milyon 800 Bin Çiçeği Toprakla Buluşturuyor, Konya’mızın Görsel Zenginliğini Artırıyoruz”
Konya'da CHP'li belediyeye ayrımcılık cezası
Annesini 20, babasını 10 bıçak darbesiyle öldüren şüpheli: Kriz anında yaptım
Yer Konya... Okulda ölümde sorumlu yok!
Konya’da Dehşet: Anne ve Babasını Bıçaklayarak Katletti

