Konya’da yeraltında gizli havuz var!

Konya’nın Akören ilçesinde yer alan Keldağ Sarnıcı, geçmişten günümüze uzanan etkileyici yapısıyla dikkat çekiyor. Dağın eteğinde, eğimli bir araziye ustalıkla oyularak inşa edilen bu sarnıç, bölgedeki geleneksel su yapılarının en güzel örnekleri arasında gösteriliyor.
Oldukça geniş bir alana yayılan sarnıcın derin su deposuna taş merdivenlerle inilebiliyor. Bunun yanı sıra, “cınkırık” ve “tapındırık” adı verilen geleneksel düzenekler sayesinde suyun yukarı çekilmesi de mümkün. Sarnıcın üst kısmında yer alan ve duvarlarla çevrili büyük havuz ise hem suyun toplanmasını sağlıyor hem de hayvanların sulanmasına imkan tanıyor.

YAĞMUR VE KAR CAN SUYU OLUYOR
Yağmur ve kar sularıyla beslenen Keldağ Sarnıcı, özellikle yoğun kar yağışlarının ardından imece usulüyle kar doldurularak desteklenirmiş. Bu yönüyle sadece bir su kaynağı değil, aynı zamanda dayanışma kültürünün de bir simgesi olarak öne çıkıyor. Akören’de hayırseverler tarafından yaptırılan bu sarnıçlar, bugün hâlâ “ata yadigârı” olarak değer görüyor.
Öte yandan Keldağ Sarnıcı’nın bulunduğu bölge, yalnızca tarihi yapısıyla değil, doğal güzellikleriyle de ziyaretçilerini cezbediyor. Özellikle bahar aylarında canlanan doğa, rengârenk görüntülere sahne oluyor. Mayıs ortasından itibaren yol kenarlarını süsleyen gelincikler, yaz sonuna kadar yerini farklı çiçek türlerine ve kelebeklere bırakıyor.

Doğa yürüyüşü yapmak isteyenler ve fotoğraf tutkunları için adeta bir açık hava stüdyosu niteliğindeki bu bölge, keşfedilmeyi bekleyen saklı güzelliklerden biri olarak öne çıkıyor.
YORUM YAP
Medova Hastanesi’nde Taciz Skandalı: Mağdur Sekretere "Ses Kaydı" Davası!
Yer Konya... Vicdanları sızlatan karar Yargıtay’dan döndü
Konya’da zamanın durduğu han: 1200’lerden kalan sır halen çözülmedi
Konya’da çoğu kişinin daha önce adını duymadığı baraj: Yapım amacı şaşırttı!
Konya’da Mavi Boğaz Kanyonu doğaseverleri ağırlıyor: Sörf yapmak isteyenlere burayı görmelisiniz!
ARDIÇLI TOKİ’YE DE LİMA MÜJDESİ
Başkan Altay, Talha Bayrakçı Lima’nın İş Başlangıcını Yaparak, Bosna Hersek FERA’nın Temelini Attı
Trafik cezalarında gelinen nokta! Konya’da “Hayatında bir damla alkol almayan” sürücüye alkollü işlem! Mahkemeye başvurdu!

