Açık

23°C
Konya

Konya 2024 Yılında Rekorlar Kırmaya Devam Edecek

Konya 2024 Yılında  Rekorlar Kırmaya Devam Edecek
Kayıt Tarihi: 25.02.2024 07:10 - Son Güncelleme: 14.05.2024 09:10
YAZI
A

Ülkemiz olarak son zamanlarda zor bir ekonomik sürecin içinden geçiyoruz. Ancak 2022 Ülkemizin ihracat konusundaki ciddi anlamdaki büyüme ivmesine paralel olarak Konya’mız da ihracatta rekor kırmaya devam ediyor Ancak bundan sonraki süreçte önemli olan büyümenin sürdürülebilir olmasıdır.

 Bunun için de yatırımların artması çok kıymetli. Büyümenin kalıcı hale gelmesi, refah ve istihdam üretebilmesi için yatırımlar ön şart. Dolayısıyla Türkiye’nin bir yandan mevcut yatırımları teşvik ederken, Aynı zamanda yeni yatırımları teşvik edecek verimlilik esaslı politikalar üretmeye ihtiyacı var. Türkiye özellikle bir yıldır, çetin ekonomik mücadelesini verirken, Konya da elbette Türkiye ekonomisinin önemli bir paydaşı olarak bu süreçten etkilendi.

Ancak şehrimizin 80 değişik sektörde üretim yapan yapısı, dinamik girişimciliği ve büyüme iştahı bu dönem bizi bir miktar daha pozitif ayrıştırdı. Örneğin Konya, 2023 yılı ihracatı geçen yıla oranla % 1,4 artışla3.305milyon dolar olarak gerçekleşti. Ülkemiz ihracatının en önemli oyuncularından biri olan Konya, tarihinin en yüksek yıllık ihracat rakamına ulaştı.

Küresel ticaretin düştüğü, Almanya başta olmak üzere Avrupa ekonomilerinde durgunluğun devam ettiği bir dönemde, Konya sanayisinin ihracat performansını, son derece başarılı görüyorum.

Çünkü Konya’nın küresel ticaretten aldığı pay her geçen yıl biraz daha artıyor. Öte yandan savunma sanayi alanında şehrimize öncülük etmeye çalışıyoruz. Konya şu anda Savunma ve Havacılık Sanayi ihracatında Türkiye’de4. sırada yer almaktadır 2024 yılında ise 3. Sıralarda yer alması mümkün görülüyor.Yine şehrimiz Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü Onaylı Tedarikçi Listesinde 65 firma ile güçlü bir şekilde yer alıyor.

Bu açıdan bakıldığında Konya’mız da dâhil olmak Üzere, sektörlerimizin ve şehirlerimizin katma değere ve verimliliğe odaklanan yeni bir bakış açısına ihtiyacı var. Devletimizin ve kurumlarımızın bu noktada son dönemde önemli çalışmalar yaptıklarını da memnuniyetle görüyoruz. Sanayi üretimine ve organize sanayi bölgelerinin lojistik alt yapısını geliştirmeye odaklanan, Hazine ve Maliye Bakanlığımızın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın hayata Geçirdiği sektör el odaklanmayı esas alan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi çok kritik önemde.

Konya olarak biz, ülkemizde üretimi öne alan, daha nitelikli sanayi üretimini destekleyen tüm bu süreçlerin yanındayız. Şunu biliyoruz ki; KOBİ’lerimize verilen her destek ülkeye, katma değer ve marka değeri olarak geri dönecektir. Zor bir yılı geride bırakırken, tüm zorluklara rağmen üreten tüm sanayicilerimizi tebrik etmek isterim. 2024 yılının Konya’mız ve ülkemiz açısından çok daha iyi geçmesi dileğiyle...


ETİKETLER:

YORUM YAP

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler