Çok Bulutlu

13°C
Konya

"İş Hayatında İş Liderleri İçin Mutlu ve Başarılı Olmanın Altın Kuralları"

"İş Hayatında İş Liderleri İçin Mutlu ve Başarılı Olmanın Altın Kuralları"
Kayıt Tarihi: 30.01.2024 07:18 - Son Güncelleme: 30.04.2024 01:40
YAZI
A

Değerli dostlar iş dünyasına yönelik olan bu güzel dergi sayesinde sizlerle buluşmanın mutluluğu ile en derin muhabbetlerimi sunarak yazıma başlıyorum. Acizane çocukluğumdan beri iş hayatının içinde olan ve son 16 yıldır da akademi ve iş dünyasını birlikte yürütmeye çalışan birisi olarak, iş hayatında maddi anlamda mutluluğu yakalamak daha kolay olabilirken, duygusal tatmin de bir o kadar önemli hale geldiğini tespit ettim.

Malumunuz iş liderleri; yoğun iş temposu içerisinde ve diğer sektörlere göre daha ağır koşullarda çalıştığı için bazen hayatı ıskalayabilmekte veya aşırı çalışmaktan bazı detayları kaçırabilmektedirler. Zaten her seçim bir vazgeçiş değil midir? İşine zaman ayıran iş insanı doğal olarak eşine, çocuğuna, anne-babasına kısaca sevdiklerine zaman ayırmakta, kendisiyle barışık olmakta zorlanabilmektedir.

İş dünyasında varlık göstermek, sadece profesyonel başarılarla değil, aynı zamanda kişisel tatminle de mümkündür. Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalarda bu kişisel tatmin ise sadece IQ diye tabir ettiğimiz sayısal zeka yerine EQ olarak ifade edilen duygusal zeka ile daha çok alakalı olduğu tespit edilmiştir. Elbette ticari bir zeka çok önemli ve gereklidir ama değişen ve gelişen bu dijital çağda duyguları önemsemek ve kontrol etmek, parayı yönetmek kadar önemli hale gelmiştir.

Bir iş insanının mutlu ve başarılı olabilmesi için dikkate alması gereken birkaç temel ilke bulunmaktadır. İşte bu altın kurallardan bazılarını sizler için derlemeye çalıştım.

1. Tutkulu Olun: Başarılı bir iş adamı olmanın temelinde tutku yatar. İşinizi gerçek bir tutkuyla yapmak, sizi her gün motive eder ve sıkıcı iş rutinlerine karşı dirençli kılar. Tutkulu olmak, hem iş hem de kişisel hayatınıza enerji katmanın anahtarıdır. Boşuna “Ne Yaparsan Yap Aşk ile Yap” denilmediğini sanırım herkes çok iyi idrak etmektedir.

2. Sürekli Öğrenin ve Gelişin: Değişen iş dünyası, sürekli öğrenmeyi ve gelişmeyi gerektirir. Yeni teknolojilere, sektörel trendlere ve liderlik stratejilerine ayak uydurmak için çaba sarf etmek, uzun vadeli başarıyı sağlamak adına kritiktir. Yatırım yapılacak en iyi yer, kendinizdir. Bu sebeple başka etkili iletişim beden dili, diksiyon ve liderlik gibi eğitimler olmak üzere gelişime değişime açık olmak ve sürekli kendinizi güncel tutmak zorundasınız.

3. Dengeli Bir Yaşam Tarzı Kurun: Bitmek bilmeyen iş toplantıları ve sürekli yoğun bir tempoda çalışmak, zamanla sağlığınıza zarar verebilir. İş adamı olarak, iş ve özel yaşam arasında dengeyi bulmak önemlidir. Fiziksel ve zihinsel sağlığınıza dikkat etmek, uzun vadede başarıyı sürdürmek için önemlidir. İnanın hem kendinizle olan süreçte hem özel hem sosyal hem de iş hayatında dengeli olmak mutluluğun en önemli anahtarlarından biridir. Çok verici veya alıcı olmak bir müddet sonra o ilişkiyi, ticareti hatta dostluğu bitirmektedir.

4. Güçlü İlişkiler İnşa Edin: Başarılı bir iş adamı, güçlü bir destek ağına sahip olmalıdır. İyi ilişkiler kurmak, iş dünyasındaki zorlukları aşmak, yeni fırsatlar yaratmak ve motivasyonunuzu yüksek tutmak adına kritik bir unsurdur. İş hayatında başarının en değerli unsuru başarılı ilişkiler kurabilmektir diye düşünüyorum.

5. Hedef Belirleyin ve Stratejik Plan Yapın: Uzun vadeli başarı için hedef belirlemek ve bu hedeflere ulaşmak adına stratejik bir plan oluşturmak önemlidir. Hedefler, sizi motive eder ve iş hayatınızdaki yönünüzü belirlemenize yardımcı olur. Pek çok bireyde yaşadığımız en büyük sorun “ben ne istiyorum” sorusuna net ve makul bir cevap verememeleridir. Neyi istediğini ve nereye ulaşmak istediğini bilenin önünde dünya diz çöker diyebiliriz.

6. Delegasyona Önem Verin: Her şeyi tek başınıza yapmak, zamanla tükenmeye neden olabilir. Başarılı iş adamları, yetenekleri doğru bir şekilde delegasyon yaparak çoğaltır. Ekibinizle birlikte çalışmak, işinizi daha etkili ve verimli bir şekilde yönetmenize yardımcı olacaktır. Boşuna başarı ekip işidir demiyoruz, iyi bir takım ruhu ve ekip anlayışı tüm engelleri zamanla ve kolaylıkla aşabilmektedir.

Sonuç olarak, bir iş adamının mutlu ve başarılı olması, sadece iş dünyasındaki başarıları değil, aynı zamanda kişisel gelişimi de kucaklamasından geçer. Tutkulu olmak, sürekli öğrenmek, dengeyi korumak, güçlü ilişkiler kurmak, hedef belirlemek ve stratejik plan yapmak gibi temel ilkelere odaklanmak, iş hayatında tatmin ve başarıyı sağlamanın anahtarıdır.

2007 yılından beri Master Kariyer Merkezi’nde başta Konyalı iş insanları olmak üzere farklı bölge ve şehirlerden iş insanlarının başarı hikayelerini yazmalarına vesile olmanın, yüreklerine dokunmanın mutluluğunu yaşamak nasip oldu.

Siz değerli dostlarımızın kariyer yolculuğunda eşlik etmek, gücünüze güç katmak için hepinizi bir kahve içmeye bekliyorum. Saygılarımla

Doç.Dr. Abdurrahman DİNÇ

Master Kariyer Merkezi Eğitim Danışmanı 

ETİKETLER:

YORUM YAP

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler